Verzorging

De Border Terrier is relatief eenvoudig in “onderhoud”. Zijn ruwe vacht bestaat uit een zachte, wollige onderlaag met harder, stugger bovenhaar, een zgn. plukvacht. Door het harde haar valt zand en vuil als het droog is vanzelf van de hond, wassen is dus niet nodig. Sterker nog: hierdoor wordt de natuurlijke min of meer “zelfreinigende” balans van huid en haar verstoord. Was de hond dus alleen als het echt moet (als hij bijvoorbeeld een heerlijk koeienvlaai-bad genomen heeft!).
Wel is het aan te raden de vacht van de hond een keer in de week even door te kammen. Dit voorkomt klitten en u kunt dan meteen even controleren op onregelmatigheden. Check daarbij ook de oren: teveel haargroei in het oor kan het ontstaan van een oorontsteking (mede) veroorzaken. In de warmere maanden is het ook belangrijk de hond goed na te kijken op teken, die vooral vanuit hoog gras, struiken en bossen hun slag slaan. Een teek die binnen 24 uur verwijderd wordt, heeft doorgaans weinig kans besmettelijke ziektes over te brengen (dit geldt overigens ook voor uzelf!).

Zo’n twee tot drie keer per jaar dient een Border geplukt te worden. Dit gebeurt wanneer de vacht “plukrijp” is, d.w.z. de langere, harde haren zitten los en worden met de hand uitgeplukt. De NBTC organiseert 2 x per jaar trimdagen, waarop u deze techniek zelf kunt leren. Ook wanneer u de hond bij een trimsalon wilt laten plukken, is het een goed idee zo’n trimdag een keer te bezoeken, zodat u weet hoe het hoort. Het plukken kost namelijk erg veel tijd en een aantal trimsalons grijpt daarom al snel naar de schaar/tondeuse. In dat geval heeft de hond na de trimbeurt wel een korte vacht, maar blijven de oude haren zitten. Dit geeft in de eerste plaats vaak huidproblemen, maar bovendien is het na een scheerbeurt erg lastig zo niet onmogelijk de hond ooit nog te plukken!

Goede voeding (Zie: Gezondheid) heeft uiteraard een positief effect op de vacht, castratie/sterilisatie kan zeer negatieve gevolgen hebben. Vaak gaat de wollige ondervacht doorgroeien en verdwijnt het harde haar grotendeels. De hond krijgt dan een “pluisbal” uiterlijk en verliest veel haar in huis.

Het plukken van een Border: linksboven is Muffin nog een “ontplofte bom”………..
………..en een paar uur later rechtsonder staat zij in haar “zijden ondergoed”!

Verzorging_1Verzorging_2Verzorging_3
Verzorging_4Verzorging_4Verzorging_6